Események

5
2018. december 5., szerda

Nyíltnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

IMG_2759_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara 2018. december 5-én nyílt napot tart. A Kar vezetője és kollégái érdekes előadásokkal mutatják be az intézményben folyó képzéseket, a vízügyi életpályamodellt, a jeges árvíz elleni védekezési lehetőségeket, a műszereket és terepmodellt, mely témák mind ízelítőül szolgálnak az vízügyes élet mindennapjainak megismeréséhez az érdeklődőknek.

21
2018. április 21., szombat

Föld Napja rendezvény Pécsett a Tettyén - 2018. április 21-én

DSCF5056_sm

Az 1970 óta ezernél több szervezet közreműködésével világszerte megrendezett Föld Napja eseményei bolygónk környezet- és természetvédelmi problémáira hívják fel a figyelmet és kínálnak megoldási javaslatokat azokra.

28
2018. március 28., szerda

A folyó, ami éltet és összeköt - A Duna

JPM_sm

A Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya szeretettel meghívja a kedves érdeklődőket "A Dunáról korról korra" című  - az esztergomi Duna Múzeum tulajdonában lévő - vándorkiállítás megnyitójára, melyre 2018. március 28-án 13 órakor kerül sor a múzeum épületében (Pécs, Szabadság u. 2.).

22
2017. november 22., szerda

Nyíltnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

nnn

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara 2017. november 22-én nyílt napot tart. A Kar vezetői érdekes előadásokkal mutatják be az intézményben folyó képzéseket, a Vízépítési és Vízgazdálkodási, valamint a Vízellátási és Környezetmérnöki Intézet bemutató órák keretében ad ízelítőt az oktatás mindennapjaiból az érdeklődőknek.

 

21
2017. október 21., szombat

A Duna Múzeum és a Játékkunyhó közös játékra hívja a kalandorokat!

plak3_sm

Részletek a csatolt plakáton olvashatóak:

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

Hidrológiai tájékoztató 2018. 08. 03.

2018. augusztus 03., péntek 16:00

Az elmúlt hónapban az igazgatóságunk területére 40-100 mm közötti csapadék esett. Az eloszlása rendkívül változó volt. A csapadéktevékenységet általában a klasszikus nyári zivatarokból származó eső jellemezte. A lokálisan, hirtelen lehullott csapadék a száraz talajon nagyrészt beszivárgott, a kisvízfolyásaink szintjét érdemben nem emelte meg.  

A nagy folyóink vízjárását jellemzően az Alpokban lejátszódó meteorológiai helyzet alakítja. A hegységben is a lokális csapadékok voltak a jellemzők. Kis területen nagy esők hullottak, de a teljes vízgyűjtőre vetítve ez nem okozott jelentős lefolyást. A Dunán a hónap elején még egy kisebb (400 cm) árhullám vonult le, majd ezt követően a folyó vízállása egyre csökkent, jelenleg 124 cm. A Drávát szintén apadó tendencia jellemezte az elmúlt hónapban, az időszak elején Barcson az 50 cm körüli vízállásról a (-) 100 cm körüli szintre apadt a folyó vízszintje.  A dubravai erőmű csúcsra járatása miatt a napi vízszintingadozása 50 cm a térségben. A kisvízfolyásainkon is alacsony vízállások mérhetők. Az igazgatóságunk 6 aszálykörzettel rendelkezik. A körzetekben a jelenlegi adataink szerint még aszály nem állapítható meg.

A teljes hidrológiai tájékoztató letölthető .PDF formátumban:

Utolsó módosítás: 2018. augusztus 08., szerda 11:03