Események

17
2023. május 17., szerda

Levonuló árhullámok

OVF_kozlemeny_01

A vízgyűjtő területekre az elmúlt héten lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében több magyarországi folyón is árhullám vonul le a napokban.

12
2023. május 12., péntek

Madarak és fák napja a Duna Múzeumban – 2023. május 12.

Duna_muzeum_sm

A Duna Múzeum és a Duna-Ipoly Nemzeti Park május 12-én szakmai napot tart iskolás csoportok számára, hogy felhívja a figyelmet a hazai erdőkben élő fákra és madarakra, valamint a természet és élővilág védelmére ...

19
2023. május 19., péntek

Lázár Katalin FLORENS - időszaki kiállítás megnyitója

Lazar Katalin_Florens_sm

Lázár munkaiban egyfajta mély zsigeri életöröm érződik; képei a színek ezerféle árnyalatára való rácsodálkozás, az egymáson való rétegek, a tiszta színek, a fehérek, a mély és élénk árnyalatok élvezete érződik ...

22
2023. április 22., szombat

Föld napja a Tettyén

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ebben az évben is részt vesz a Duna-Dráva Nemzeti Park szervezésében megvalósuló Föld Napi eseményen, a Tettyén. Szeretettel látunk mindenkit idén is a Föld napján, 2022. április 22-én (szombaton) 10 és 16 óra között a tettyei romoknál ...

22
2023. március 22., szerda

2023-ban is lesz GÁTŐRFUTÁS!

A 2022. évhez hasonlóan még 2023-ban is online formában hirdeti meg hagyományos, Víz világnapi Gátőrfutását az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A gátőrfutással továbbra is tisztelegni kívánnak a gátőrök előtt, akik természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői ...

16
2023. március 16., csütörtök

Megsebzett táj – Egy úszóláp elpusztítása és újjáélesztése címmel új időszaki kiállítás nyílik a Duna Múzeumban – 2023. március 16.

2020 decemberében példátlan környezetkárosítás történt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág szigetszentmiklósi szakaszán: ismeretlen tettes hatalmas mennyiségű olajszármazékot engedett a csapadékvíz-elvezető csatornába, amely a vízfelszínre kijutva felbecsülhetetlen károkat okozott a természetvédelmi oltalom alatt álló terület élővilágában.

23
2023. március 23., csütörtök

V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia 2023. március 23.

Tisztelettel meghívom Önt, illetve a témában érdekelt kollégáit - kérem továbbítsa nekik a meghívást - a Víz Világnapja 2023 alkalmából megszervezett V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia szakmai fórumra ...

17
2023. március 17., péntek

60 éves a vízügyi felsőoktatás Baján – 2023. március 17.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar dékánja tisztelettel meghívja Önt ...

 

22
2023. február 22., szerda

MEGHÍVÓ – HIDROLÓGUS KLUBNAPRA – 2022. február 15.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Vármegyei Területi Szervezete és a Mecsekérc Zrt. közösen szakmai napot tart a MECSEKÉRC Zrt. aktuális tevékenységeinek bemutatása címmel ...

Korábbi események
Tartalomfelelős: Jusztinger Brigitta, PR munkatárs

2023. május 17-én Siófokon tartották a Magyar Hidrológiai Társaság és a Magyar Mérnöki Kamara közös rendezvényét, ahol bemutatták a Balatonon zajló fejlesztéseket

2023. május 26., péntek 11:41

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya megyei Területi Szervezete Szakmai Nap keretében vett részt a Balatonon zajló fejlesztések bemutatására szervezett „A Balaton vízgazdálkodási helyzete, megvalósult és folyamatban lévő projektek, fejlesztési elképzelések” című rendezvényen.

A 2023. május 17-én Siófokon megrendezett esemény a Közép-dunántúli Területi Szervezet által került megrendezésre, a Magyar Mérnöki Kamara támogatásával, ahol:

  • Varga György Úr (OVF) előadásában „A Balaton hidrológiai helyzete, vízszintek alakulása az elmúlt években” címmel a tó hidrológiai sajátosságairól és a 2022. évi vízmérleg alakulásáról esett szó-, továbbá arról, hogy miként hat a klímaváltozás a tó vízháztartására. Képet kaptunk mind a jelenlegi, mind az elmúlt harminc éves vízszint- és árvízkészlet változásról is.
  • Horváth Angéla műszaki igazgató-helyettes Asszony (KDTVIZIG) tolmácsolásában a „Balatonhoz kapcsolódó vízgazdálkodási fejlesztésekről” hallhattunk, mely során a Balaton vízgyűjtő területén tervezett Európai uniós- és kormányzati támogatással megvalósuló vízgazdálkodási fejlesztésekről, a projektek átfogó ismertetéséről is tájékoztatást kaptunk.
  • Dr. Csonki István igazgató Úr (KDTVIZIG) ismertette a tó állapotának megőrzése érdekében tervezett jelenlegi és jövőbeni munkákat, fejlesztési elképzeléseket.
  • Dr. Kutics Károly, a VIZITERV Environ Kft. szakértője „Új kihívások a Balaton üzemeltetésében” című előadásában az elmúlt időszak fejlesztései eredményeként létrejött létesítmények üzemeltetéséről, fenntartásáról, a balatoni kotrások szükségességéről, gyakorlati megvalósításáról, illetve azok hosszú távú ütemezéséről adott tájékoztatást.
  • Benedek András az SBS-KOMIR Kft. előadójaként a „Balaton levezető rendszer létesítményei” című előadásában a Siófoki leeresztő-, és hajózsilip, a Kiliti duzzasztómű, valamint a műszaki létesítmények városképi, üdülő környezetben való megjelenítését mutatta be.

Az előadóülést követően helyszíni bejáráson tekintettük meg a siófoki vízlevezető műtárgyat és hajózsilipet.

A kiemelt vízgazdálkodási jelentőséggel bíró rendezvény – a Magyar Mérnöki Kamara érdeklődését is felkeltve – a kamarai tagok számára továbbképzésnek minősült.

DDVIZIG_2023_05_17_MHT Szakmai Nap Siofokon_1

DDVIZIG_2023_05_17_MHT Szakmai Nap Siofokon_3

DDVIZIG_2023_05_17_MHT Szakmai Nap Siofokon_4

DDVIZIG_2023_05_17_MHT Szakmai Nap Siofokon_7

DDVIZIG_2023_05_17_MHT Szakmai Nap Siofokon_8

Fotók: Pálfiné Bíró Szilvia,
az MHT Baranya megyei Területi Szervezetének titkára

Utolsó módosítás: 2023. május 26., péntek 12:01