Események

22
2017. november 22., szerda

Nyíltnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

nnn

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara 2017. november 22-én nyílt napot tart. A Kar vezetői érdekes előadásokkal mutatják be az intézményben folyó képzéseket, a Vízépítési és Vízgazdálkodási, valamint a Vízellátási és Környezetmérnöki Intézet bemutató órák keretében ad ízelítőt az oktatás mindennapjaiból az érdeklődőknek.

 

21
2017. október 21., szombat

A Duna Múzeum és a Játékkunyhó közös játékra hívja a kalandorokat!

plak3_sm

Részletek a csatolt plakáton olvashatóak:

24
2017. június 24., szombat

Múzeumok éjszakája - Duna Múzeum

plakat_sm

Az idei esztendőben 15. alkalommal kerül megrendezésre a Múzeumok Éjszakája. A programhoz a Duna Múzeum is csatlakozik.

20
2017. május 20., szombat

Múzeumok Majálisa a hétvégén

1_sm

MÚZEUMOK A KERTBEN - kertek és múzeumok

 

Ezen a hétvégén, azaz május 20–21-én a Múzeumkertben a Magyar Nemzeti Múzeum 22. alkalommal rendezi meg a Múzeumok Majálisát. A minden évben közel 40 ezer látogatót vonzó, egyedülálló kulturális fesztiválon több mint 120 hazai múzeum mutatkozik be, és természetesen a Duna Múzeum csapata sem hagyná ki az eseményt.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

Vízkárelhárítási létesítmények őszi felülvizsgálata a vízügyi igazgatóságon 2017. 11. 07.

2017. november 07., kedd 10:25

2017-ben is elvégeztük a „vízügyi” jogszabályokban, előírásokban szereplő vízkárelhárítási művek szokásos éves felülvizsgálatát. A már-már tradicionális vízépítő mérnöki feladat az utóbbi években többször is változott. Az őszi felülvizsgálatot – bár több évtizedes vízügyi tevékenységről van szó – az első vízügyi törvényben (vízjogról szóló 1885. évi. XXIII. törvény) nevesítve ugyan még nem találjuk, de az árvízvédelmi töltések építésére, fenntartására vonatkozó előírásokat már ez a jogszabály is tartalmazza. Az elmúlt években ismét egy új előírás alapján hajtjuk végre ezt a feladatot.
A helyszíni bejárások sorozata az egyes szakterületek szakbizottságainak munkájával indult szeptember elején, és Márk László igazgató úr által vezetett bizottsági felülvizsgálattal zárult október végén. A szakterületenként létrehozott szakbizottságok a következők voltak: Árvízi Műtárgy Felülvizsgáló; Belvíz­védelmi Művek és Gépészeti; Védelmi Anyagok, Eszközök és Telephelyek; Vízrajzi; Informatikai és Hírközlési; valamint Dombvidéki Művek Szakbizottsága.
A védelmi műveinket az elmúlt 5 évben „próbára tette” egy-egy komolyabb árvíz is (a Dunán 2013-ban, a Dráván 2014-ben), így védekezési tapasztalatok figyelembevételével is értékelhettük a létesítményeket. (Az elmúlt év során árvízvédekezés nem volt.)

Felülvizsgáltunk árvízvédelmi szempontból több mint 100 km árvízvédelmi töltést, 10 gátőrtelepet annak védelmi raktáraival, Dráván 27 db zsilipet továbbá belvízvédelem tekintetében 12 db szivattyútelepet (Duna, Dráva mentén és Balaton déli partján) a hozzá tartozó 188 km hosszúságú belvízcsatornával. Az őszi felülvizsgálat során áttekintettük a működési területünk (Baranya, Somogy) több ezer km-nyi dombvidéki vízfolyás helyzetét is.
A bejárásokat követő kiértékelő értekezletek és a felvett intézkedési terv is azt mutatja, hogy jelentős probléma nem merült fel az igazgatóságunk kezelésében lévő létesítmények tekintetében.
Az elmúlt évek újabb feladata a társulatoktól átvett művekkel kapcsolatos problémák felszámolása volt. Elsősorban a szivattyútelepeken volt szükséges jó néhány olyan munka elvégzése, amely nélkülözhetetlen a most már állami feladatként megjelenő belvízi üzem biztosításához. Ezeket a feladatokat az elmúlt időszakban el is végeztük.
Védelmi műveink állapota megfelelő, tervszerű fenntartási munkáinkat elvégeztük.

DSC04644

DSC04650

DSC04672

DSC04674

DSC04684

DSC04687


 

 

 

 

 

 

 

Utolsó módosítás: 2017. november 07., kedd 10:50