Események

5
2018. december 5., szerda

Nyíltnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

IMG_2759_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara 2018. december 5-én nyílt napot tart. A Kar vezetője és kollégái érdekes előadásokkal mutatják be az intézményben folyó képzéseket, a vízügyi életpályamodellt, a jeges árvíz elleni védekezési lehetőségeket, a műszereket és terepmodellt, mely témák mind ízelítőül szolgálnak az vízügyes élet mindennapjainak megismeréséhez az érdeklődőknek.

21
2018. április 21., szombat

Föld Napja rendezvény Pécsett a Tettyén - 2018. április 21-én

DSCF5056_sm

Az 1970 óta ezernél több szervezet közreműködésével világszerte megrendezett Föld Napja eseményei bolygónk környezet- és természetvédelmi problémáira hívják fel a figyelmet és kínálnak megoldási javaslatokat azokra.

28
2018. március 28., szerda

A folyó, ami éltet és összeköt - A Duna

JPM_sm

A Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya szeretettel meghívja a kedves érdeklődőket "A Dunáról korról korra" című  - az esztergomi Duna Múzeum tulajdonában lévő - vándorkiállítás megnyitójára, melyre 2018. március 28-án 13 órakor kerül sor a múzeum épületében (Pécs, Szabadság u. 2.).

22
2017. november 22., szerda

Nyíltnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

nnn

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara 2017. november 22-én nyílt napot tart. A Kar vezetői érdekes előadásokkal mutatják be az intézményben folyó képzéseket, a Vízépítési és Vízgazdálkodási, valamint a Vízellátási és Környezetmérnöki Intézet bemutató órák keretében ad ízelítőt az oktatás mindennapjaiból az érdeklődőknek.

 

21
2017. október 21., szombat

A Duna Múzeum és a Játékkunyhó közös játékra hívja a kalandorokat!

plak3_sm

Részletek a csatolt plakáton olvashatóak:

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

Vízkárelhárítási létesítmények őszi felülvizsgálata a vízügyi igazgatóságon 2017. 11. 07.

2017. november 07., kedd 10:25

2017-ben is elvégeztük a „vízügyi” jogszabályokban, előírásokban szereplő vízkárelhárítási művek szokásos éves felülvizsgálatát. A már-már tradicionális vízépítő mérnöki feladat az utóbbi években többször is változott. Az őszi felülvizsgálatot – bár több évtizedes vízügyi tevékenységről van szó – az első vízügyi törvényben (vízjogról szóló 1885. évi. XXIII. törvény) nevesítve ugyan még nem találjuk, de az árvízvédelmi töltések építésére, fenntartására vonatkozó előírásokat már ez a jogszabály is tartalmazza. Az elmúlt években ismét egy új előírás alapján hajtjuk végre ezt a feladatot.
A helyszíni bejárások sorozata az egyes szakterületek szakbizottságainak munkájával indult szeptember elején, és Márk László igazgató úr által vezetett bizottsági felülvizsgálattal zárult október végén. A szakterületenként létrehozott szakbizottságok a következők voltak: Árvízi Műtárgy Felülvizsgáló; Belvíz­védelmi Művek és Gépészeti; Védelmi Anyagok, Eszközök és Telephelyek; Vízrajzi; Informatikai és Hírközlési; valamint Dombvidéki Művek Szakbizottsága.
A védelmi műveinket az elmúlt 5 évben „próbára tette” egy-egy komolyabb árvíz is (a Dunán 2013-ban, a Dráván 2014-ben), így védekezési tapasztalatok figyelembevételével is értékelhettük a létesítményeket. (Az elmúlt év során árvízvédekezés nem volt.)

Felülvizsgáltunk árvízvédelmi szempontból több mint 100 km árvízvédelmi töltést, 10 gátőrtelepet annak védelmi raktáraival, Dráván 27 db zsilipet továbbá belvízvédelem tekintetében 12 db szivattyútelepet (Duna, Dráva mentén és Balaton déli partján) a hozzá tartozó 188 km hosszúságú belvízcsatornával. Az őszi felülvizsgálat során áttekintettük a működési területünk (Baranya, Somogy) több ezer km-nyi dombvidéki vízfolyás helyzetét is.
A bejárásokat követő kiértékelő értekezletek és a felvett intézkedési terv is azt mutatja, hogy jelentős probléma nem merült fel az igazgatóságunk kezelésében lévő létesítmények tekintetében.
Az elmúlt évek újabb feladata a társulatoktól átvett művekkel kapcsolatos problémák felszámolása volt. Elsősorban a szivattyútelepeken volt szükséges jó néhány olyan munka elvégzése, amely nélkülözhetetlen a most már állami feladatként megjelenő belvízi üzem biztosításához. Ezeket a feladatokat az elmúlt időszakban el is végeztük.
Védelmi műveink állapota megfelelő, tervszerű fenntartási munkáinkat elvégeztük.

DSC04644

DSC04650

DSC04672

DSC04674

DSC04684

DSC04687


 

 

 

 

 

 

 

Utolsó módosítás: 2017. november 07., kedd 10:50