Események

25
2022. június 25., szombat

ÁRAPÁLY TÉNYEZŐK – A Várfok Galéria csoportos kiállítása az esztergomi Duna Múzeumban – 2022. június 25. – 16.00 óra

20220620141052_sm

A kiállítás megnyitójára szóló meghívó itt letölthető:

25
2022. június 25., szombat

Múzeumok Éjszakája az esztergomi Duna Múzeumban – 2022. június 25., szombat

Muzeumok Ejszakaja_2022_program_sm

A Duna Múzeum programja itt megtekinthető:

6
2022. július 6., szerda

A Magyar Hidrológiai Társaság XXXIX. Országos Vándorgyűlése – Nyíregyháza, 2022. július 6-8.

logo_MHT_sm

A tájékoztató letölthető innen:

8
2022. június 8., szerda

MEGHÍVÓ A NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM VÍZTUDOMÁNYI KAR A Hullámtéri Konferencia – A vízügyi ágazati továbbképzés című eseményére – 2022. június 8.

A meghívóra kattintva elérhető a regisztrációs felület.

14
2022. szeptember 14., szerda

XXVIII. Almássy Endre Konferencia a felszín alatti vizekről – 2022. szeptember 14-15.

2022-ben ismét megrendezésre kerül Siófokon, a Hotel Magistern-ben a XXVIII. Almássy Endre Konferencia a felszín alatti vizekről,

melynek időpontja: 2022. szeptember 14-15. (szerda-csütörtök).

24
2022. augusztus 24., szerda

XVI. Nemzetközi Tudományos Konferencia a Kárpát-medence Ásványvizeiről – Hodrusbánya (Szlovákia), 2022. augusztus 24-25.

A meghívó letölthető innen:

24
2022. május 24., kedd

TÁJÉKOZTATÁS A Magyar Hidrológiai Társaság 2022. évi rendes közgyűlésének megrendezéséről

Társaságunk 2022. május 24-én kedden, 11 órai kezdettel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Széchenyi Dísztermében (1083 Budapest, Ludovika tér 2.) tartja 2022. évi rendes közgyűlését.

23
2022. április 23., szombat

Föld napja a Tettyén – 2022. április 23.

Ezen a héten szombaton (23-án) a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is sok szeretettel vár mindenkit a Föld napján, a tettyei romoknál felállított pavilonjában, 10 órától 17 óráig.

28
2022. április 28., csütörtök

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete tanulmányutat szervez – 2022. április 28-án, csütörtökön

logo_MHT_sm

A tanulmányút programja itt megtekinthető:

12
2022. április 12., kedd

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete előadóülése és klubnapja – 2022. április 12-én

logo_MHT_sm

A szakmai nap programja innét letölthető:

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, szóvivő

A front nem hozott elég esőt, folytatódik az aszály, ezzel együtt a vízügyes intézkedéssorozat is

2022. július 26., kedd 11:27

A hétvégi front nem hozott annyi esőt, ami enyhítette volna a szárazságot, és a napokban sem várható jelentős javulás. Több folyón megdőlt az eddigi legkisebb vízállás, sokfelé mobilszivattyúkat is alkalmazni kell. Továbbra is az ivóvíz biztosítása élvez elsőbbséget, de sorra készülnek el az ütemezett öntözési menetrendek is a mezőgazdasági felhasználók bevonásával. Aki nem tartja be, szankciókra számíthat.

A hétvégén átvonult hidegfronttal ugyan érkezett némi csapadék, de sehol sem esett számottevő mennyiségben. A rendkívüli aszállyal sújtott tiszántúli és Duna-Tisza közi területeken pedig mindössze úgynevezett „csapadéknyom” fordult elő (vagyis kevesebb, mint 0,1 mm), ami érdemben nem javított a szárazságon. Északnyugat felől ismét egy hidegfront érte el hazánkat, ám az aszályt érdemben mérséklő esőt ez nem hoz, jelentős mennyiség ugyanis csak lokálisan fordulhat elő.

Az ország túlnyomó részén tehát továbbra is erős vagy rendkívüli aszály van, ezért is folytatja munkáját a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse, hogy országosan összehangolja a vízhiánnyal összefüggésben végzett tevékenységet.

A 12 vízügyi Igazgatóságból 11-nek a területén rendeltek el munkatársaink vízhiány elleni készültséget: jelenleg 12 vízhiánykezelő körzetben I., 8 körzetben II., míg 22-ben III. fokú készültség van érvényben.

Folyóinkon még mindig igen alacsony a vízállás, sok helyen a valaha mért legkisebbhez közeli vagy azt alul is múló értékeket mértünk. (A Zagyván Jászteleknél július 21-én, az Ipolyon Nógrádszakálnál 22-én, a Szamoson Csengernél 23-án, a Sajón Felsőzsolcánál és a Hármas-Körösön a Békésszentandrási duzzasztó alsó vízmércéjén 24-én, míg a Tiszán Szolnoknál tegnap, július 25-én született új negatív rekord.)

A rendkívüli aszályhelyzetben az ivóvíz biztosítása mindenhol elsőbbséget élvez a mezőgazdasági és az ipari vízigényekkel szemben. Annak érdekében, hogy a Tisza-tó vízkészletének jelentős csökkenése ellenére Szolnok vízellátáshoz a vízmű munkatársai a megfelelő mennyiséget garantálni tudják, munkatársaink ideiglenes szivattyús úszóművet telepítettek a tiszai felszíni ivóvízkivételhez. Ennek segítségével a város és a környező települések megközelítően 91 ezer lakosának ivóvízellátása még abban az esetben is folyamatosan biztosított, ha a Tisza szintje a kritikus alá csökkenne. 

A megnövekedett vízigények kielégítése érdekében a vízügyi igazgatóságok folyamatosan egyeztetnek a vízszolgáltatási szerződéssel rendelkező gazdákkal az ütemezett öntözési menetrendről, melynek köszönhetően a terhelés jobban eloszlik a vízfolyásokon. Kollégáink rendszeresen ellenőrzik, hogy az érintettek betartják-e időrendet, illetve az engedélyezett mennyiségeket. Amennyiben eltérést, vagy a vízfolyásoknál illegális vízkivételt észlelnek, a katasztrófavédelem munkatársaival közösen felszólítják a vízhasználót, hogy szüntesse meg, ellenkező esetben hatósági intézkedést kérnek.

A rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága jelentős csapadék hiányában tovább nőtt és már hazánk nyugati felét is elérte. A Balaton átlagvízállása ma reggel 85 cm volt. A tó vízminőségét heti rendszerességgel ellenőrizzük, legfrissebb adataink semmilyen határérték-túllépést vagy egyéb problémát nem mutattak. A Velencei tó Agárdnál 64 cm, ami mindössze 1 cm-re van a valaha mért legkisebb (63 cm-es) vízállástól.  A tavon továbbra is zajlik a levegőztetés: minden reggel 4 és 10 óra között egy nagy teljesítményű uszályos és három úszó munkagépre szerelt mobil eszköz dolgozik a halak oxigénellátásának támogatásán.

A Duna Budapestnél ma reggel 98 cm-en állt, a vízjárás stagnáló. A Ráckevei-Soroksári-Duna-ág vízpótlása már július 13. óta zajlik a Kvassay- és a Tassi- zsilipek szivattyúinak segítségével, de amennyiben szükséges, mobilszivattyúkat is üzembe állítunk.

Fontos megemlíteni, hogy a Tiszán kialakult rendkívül alacsony vízállás lehetővé teszi, hogy az OMIT tevékenységének részeként ritkán megvalósítható méréseket végezzenek el a szakembereink. A tegnap megkezdett úgynevezett kisvízszint-rögzítés eredményeit felhasználva biztonságosabbá tudják tenni a hajózást, pontosabbá a hidrológiai előrejelzést és a rendelkezésre álló vízkészletek meghatározását. Mivel a szélsőséges vízháztartási helyzetek felülírják a korábban épült vízügyi létesítmények üzemrendjét, ezeknek az új adatoknak a pontosítása rendkívül fontos a gyors cselekvéshez.

A vízügy rendkívüli aszályhelyzet miatt felállított Ország Műszaki Irányító Törzse mindaddig működik, amíg azt a szakemberek a vízhiány miatt indokoltnak tartják.

Utolsó módosítás: 2022. július 26., kedd 11:29