Események

25
2022. június 25., szombat

ÁRAPÁLY TÉNYEZŐK – A Várfok Galéria csoportos kiállítása az esztergomi Duna Múzeumban – 2022. június 25. – 16.00 óra

20220620141052_sm

A kiállítás megnyitójára szóló meghívó itt letölthető:

25
2022. június 25., szombat

Múzeumok Éjszakája az esztergomi Duna Múzeumban – 2022. június 25., szombat

Muzeumok Ejszakaja_2022_program_sm

A Duna Múzeum programja itt megtekinthető:

6
2022. július 6., szerda

A Magyar Hidrológiai Társaság XXXIX. Országos Vándorgyűlése – Nyíregyháza, 2022. július 6-8.

logo_MHT_sm

A tájékoztató letölthető innen:

8
2022. június 8., szerda

MEGHÍVÓ A NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM VÍZTUDOMÁNYI KAR A Hullámtéri Konferencia – A vízügyi ágazati továbbképzés című eseményére – 2022. június 8.

A meghívóra kattintva elérhető a regisztrációs felület.

14
2022. szeptember 14., szerda

XXVIII. Almássy Endre Konferencia a felszín alatti vizekről – 2022. szeptember 14-15.

2022-ben ismét megrendezésre kerül Siófokon, a Hotel Magistern-ben a XXVIII. Almássy Endre Konferencia a felszín alatti vizekről,

melynek időpontja: 2022. szeptember 14-15. (szerda-csütörtök).

24
2022. augusztus 24., szerda

XVI. Nemzetközi Tudományos Konferencia a Kárpát-medence Ásványvizeiről – Hodrusbánya (Szlovákia), 2022. augusztus 24-25.

A meghívó letölthető innen:

24
2022. május 24., kedd

TÁJÉKOZTATÁS A Magyar Hidrológiai Társaság 2022. évi rendes közgyűlésének megrendezéséről

Társaságunk 2022. május 24-én kedden, 11 órai kezdettel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Széchenyi Dísztermében (1083 Budapest, Ludovika tér 2.) tartja 2022. évi rendes közgyűlését.

23
2022. április 23., szombat

Föld napja a Tettyén – 2022. április 23.

Ezen a héten szombaton (23-án) a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is sok szeretettel vár mindenkit a Föld napján, a tettyei romoknál felállított pavilonjában, 10 órától 17 óráig.

28
2022. április 28., csütörtök

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete tanulmányutat szervez – 2022. április 28-án, csütörtökön

logo_MHT_sm

A tanulmányút programja itt megtekinthető:

12
2022. április 12., kedd

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete előadóülése és klubnapja – 2022. április 12-én

logo_MHT_sm

A szakmai nap programja innét letölthető:

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, szóvivő

A hétvégén érkező csapadék betározása a fő feladat a Tisza-tavon

2022. július 29., péntek 11:53

Az előrejelzések szerint a Tisza vízgyűjtőjére is érkezik csapadék a hétvégén, bár ennek eloszlása még mindig bizonytalan. A vízügyes szakemberek célja az érkező mennyiség visszatartása, betározása. Ha leesik az előrejelzett mennyiségű eső, akkor az aszályhelyzet nagyon rövid és átmeneti enyhülése várható. A Velencei tavon tegnap délben beállt a negatív vízállási rekord, a hiteles mérések kezdete óta (1939) csak egyszer, 1949-ben volt ilyen alacsony a tó vízszintje.

Az OMSZ középtávú előrejelzése szerint a hétvégén Közép-Európa felett kialakuló ciklon Magyarország területére is hoz csapadékot, aminek mennyisége és területi eloszlása az átlagosnál bizonytalanabb. A legfrissebb előrejelzés szerint, területi átlagban 10-15 mm csapadék érkezésére lehet számítani, ami átmenetileg sokfelé enyhítheti a súlyos aszályhelyzetet. Vasárnaptól a csapadékhajlam azonban csökken, a jövő hét elejétől ismét határozott melegedés veszi kezdetét.

Amennyiben az előrejelzésben várt csapadék megérkezik, akkor az aszályhelyzet átmeneti enyhülése valószínűsíthető, de fellélegzésre vélhetően nem lesz okunk, mert augusztusban az ország jelentős részén az átlagosnál szárazabb és melegebb időjárás várható.

Jelenleg a teljes Tiszántúl, a Duna-Tisza köze, illetve a Dunántúl keleti része rendkívüli aszállyal sújtott. Az előrejelzett eső hatására az ország észak-keleti, középső részében továbbra is fennmarad a rendkívüli aszály. A Tisza alsó szakaszán, a Körösök területén, az ország észak-keleti részén, illetve a Dunántúlon közepes, illetve erős aszály várható a hétvégén.

A kialakult helyzet okainak alaposabban megismeréséhez, ajánljuk az alábbi tanulmányt:

A 2022-es rendkívüli szárazság fizikai-meteorológiai háttere - Tanulmányok - met.hu

Az aszályhelyzet, a tavak, folyók rendkívül alacsony vízállása, valamint a megnövekedett öntözési igények száma miatt folytatja munkáját a Vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse, hogy országosan összehangolja a vízhiánnyal összefüggésben végzett vízügyi tevékenységet.

Országosan a 12 vízügyi igazgatóságból 11 igazgatóság területén van vízhiány elleni védekezési készültségi fokozat érvényben. Jelenleg 8 db vízhiánykezelő körzetben I. fokú, 8 db vízhiánykezelő körzetben II. fokú, és 22 db vízhiánykezelő körzetben van III. fokú vízhiány elleni készültséget rendeltünk el.

Ismét születtek negatív vízállási rekordok. A Tisza, Szolnok szelvényben 2022. július 28-án a valaha mért legalacsonyabb vízállásnál 1 cm-rel alacsonyabb vízállást (-285 cm) mértek. Szintén megdőlt a negatív rekord a Sebes-Körösön és a Hármas-Körösön.

A Tisza rendkívül alacsony vízhozama kihat a Kiskörei tározó (Tisza-tó) működésére. Jelenleg az itt visszatartott vizet a beérkezőnél nagyobb öntözési vízigények kielégítésére használjuk fel, ezért a tározó szintje még csökken. A hétvégi csapadék hatására ez a helyzet várhatóan megfordul, és lehetőséget teremt többlet vízkészlet visszatartására. Ezért az öntözési igények kielégítése mellett a csapadékkal érkező többletvizeket a tó vízszintjének növelésével visszatartjuk a Tisza-tóban, hogy a jövő hétre előre jelzett meleg időjárásban a vízkészletek biztosítottak legyenek. Amennyiben a többlethozamok lehetővé teszik, a Tisza-tó szintjét az üzemvízszintig, 720 cm-ig emeljük meg. Amennyiben ezen felül is marad többlet vízkészlet, úgy azt a Tiszalöki tározótérben tarjuk vissza, hogy később a térségben felhasználható legyen.

A rendkívüli aszályhelyzetben az ivóvíz biztosítása természetesen továbbra is elsőbbséget élvez a mezőgazdasági és az ipari vízigényekkel szemben. A Kisköre alá telepített ideiglenes úszó szivattyúállomás segítségével a mezőgazdaság úgy kaphat öntözővizet, hogy a lakossági vízellátás fenntartása is biztosított. A szivattyúállomás egyelőre készenlétben van, mert a Tisza vízállása nem süllyedt a vízkivétel szempontjából kritikus szint alá.

A megnövekedett vízigények kielégítését a vízügyi igazgatóságok által összeállított és a vízszolgáltatási szerződéssel rendelkező gazdálkodókkal egyeztetett ún. egyidejűségi menetrend segíti. A menetrend betartásával elkerülhető, hogy egy időben túl nagy mennyiségű vízigény jelentkezzen, a gazdálkodók részére pedig így összehangoltan biztosítható a megrendelt vízmennyiség.

A Duna vízszintje jelenleg a Kvassay-zsilipnél a Ráckevei-Soroksári-Duna-ág alatt van, azonban reményeink szerint a következő néhány napban a vízgyűjtőn lehulló csapadékok hatására a vízállás az RSD szintje fölé emelkedik, ezért várhatóan megkezdődhet a Kvassay-zsilipen a gravitációs vízpótlás. A Ráckeve-Soroksári-Duna-ág kritikus jellemzője a vízben oldott oxigén, ezért az 57 km hosszúságú RSD jellemző helyein, 7 ponton rendszeresen figyeljük a víz állapotát.

A Balaton 2022. július 28-i átlagvízállása 84 cm. A következő egyhetes időszakban – a vízforgalmat befolyásoló vízháztartási tényezők következtében – folytatódik a tó vízállásának lassú csökkenése.

A Balaton víztömegét rendszeresen és részletesen vizsgáljuk, vizsgáltatjuk az algák, a már említett oldott oxigén és számos ezeket befolyásoló tényező szempontjából. Jelen pillanatban nem áll fenn vízminőségi probléma a Balatonban.

A Velencei-tó vízállása 2022. július 29-én reggel Agárdnál 64 cm volt, ami az eddigi minimumnál csak 1 cm-rel magasabb érték. Csütörtökön a déli órákban pár óráig beállt a 63 cm-es negatív rekord, amely a hiteles mérések kezdete (1939) óta a legalacsonyabb érték. A Balatonhoz hasonlóan, a jövő hétre várható meleg, napos és csapadékszegény időjárás miatt, itt is folytatódik a vízszintcsökkenés. Az alacsony vízállás miatt folyamatosan és kiemelten figyeljük a Velencei tó vízminőségét, hiszen ebben a helyzetben az oxigénellátás itt is rendkívül fontos, hiszen az egyre sekélyebb víz összességében egyre kevesebb oxigént tartalmaz, ami így kevesebb oxigénfogyasztó vízi élőlényt (például halat) tud eltartani. Jelen pillanatban a helyzet jó, de elővigyázatosságból a tó több pontján levegőztető, vízforgató berendezéseket telepítettek a vízügyi szakemberek és azokat hajnali 4 órától délelőtt 10 óráig terjedő időszakban minden nap üzemeltetik.

 

Utolsó módosítás: 2022. július 29., péntek 11:59