Események

22
2023. március 22., szerda

2023-ban is lesz GÁTŐRFUTÁS!

A 2022. évhez hasonlóan még 2023-ban is online formában hirdeti meg hagyományos, Víz világnapi Gátőrfutását az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A gátőrfutással továbbra is tisztelegni kívánnak a gátőrök előtt, akik természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői ...

16
2023. március 16., csütörtök

Megsebzett táj – Egy úszóláp elpusztítása és újjáélesztése címmel új időszaki kiállítás nyílik a Duna Múzeumban – 2023. március 16.

2020 decemberében példátlan környezetkárosítás történt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág szigetszentmiklósi szakaszán: ismeretlen tettes hatalmas mennyiségű olajszármazékot engedett a csapadékvíz-elvezető csatornába, amely a vízfelszínre kijutva felbecsülhetetlen károkat okozott a természetvédelmi oltalom alatt álló terület élővilágában.

23
2023. március 23., csütörtök

V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia 2023. március 23.

Tisztelettel meghívom Önt, illetve a témában érdekelt kollégáit - kérem továbbítsa nekik a meghívást - a Víz Világnapja 2023 alkalmából megszervezett V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia szakmai fórumra ...

17
2023. március 17., péntek

60 éves a vízügyi felsőoktatás Baján – 2023. március 17.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar dékánja tisztelettel meghívja Önt ...

 

22
2023. február 22., szerda

MEGHÍVÓ – HIDROLÓGUS KLUBNAPRA – 2022. február 15.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Vármegyei Területi Szervezete és a Mecsekérc Zrt. közösen szakmai napot tart a MECSEKÉRC Zrt. aktuális tevékenységeinek bemutatása címmel ...

3
2023. február 3., péntek

VÍZ VILÁGNAPI ALKOTÓPÁLYÁZATI FELHÍVÁSAINK – #WorldWaterDay – 2023. február 3.

VV_23_logo_HUNsm

A Víz Világnapja alkalmából a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Pécsi Akadémiai Bizottság Műszaki és Földtani Tudományok Szakbizottsága Vízgazdálkodási Munkabizottsága, valamint a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya és Somogy Vármegyei Területi Szervezetei közösen alkotópályázatokat hirdetnek ...

25
2023. január 25., szerda

Meghívó Hidrológus Klubnapra – 2023. január 17.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete "A Vízügy és az MHT aktuális helyzete" címmel előadóülést szervez 2023. január 25-én (szerdán) 13 órai kezdettel.

12
2023. január 12., csütörtök

EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

NKE_logo_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara is ott lesz az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

Várnak minden érdeklődőt az NKE standjánál!

Korábbi események
Tartalomfelelős: Jusztinger Brigitta, PR munkatárs

MHT Szakmai Nap a MECSEKÉRC Zrt-nél – 2023. 02. 22.

2023. február 24., péntek 07:02

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete és a MECSEKÉRC Zrt. közös szakmai napot tartott 2023. február 22-én délután, a MECSEKÉRC Zrt. pécsi székházában, „a MECSEKÉRC Zrt. aktuális tevékenységeinek bemutatása” címmel.

Elsőként Csicsák József, a MECSEKÉRC Zrt. vezérigazgatója – mint házigazda – köszöntötte a megjelenteket, majd bemutatta társaságukat. Ismertette a MECSEKÉRC Zrt. szervezeti felépítését és belső szervezeti felépítését, s elmondta, hogy az egyes szervezeti egységek munkamegosztása szorosan egymásra épül. Kiemelte, hogy projektcégként működnek és számos pályázaton indulnak. Erősségük a szaktudás, hiszen 30 éves bányászati-földtani kutatási tapasztalattal rendelkeznek. A környezetvédelem és földtani kutatás/bányászat a 2 nagy területük, de foglalkoznak megújuló energiaforrásokkal, vagyongazdálkodással és egyéb szolgáltatásokkal is.

Ezt követően kitért a fontosabb üzletágakra és a nagyobb, fajsúlyosabb munkákra is. Pl-ul a Gyálai Holt-Tisza kármentesítésében vesznek részt szakértőként, tervezőként, kivitelezőként: generáltervezői feladatokkal, vízjogi tervekkel.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal is együttműködnek: a Drávai monitoring-rendszer mintázásában vesznek részt, ahol a beruházó és a megrendelő is a DDVIZIG.

Hangsúlyozta, hogy bányászati monitoringoknál mindenhol jelen vannak.

Megtudhattuk, hogy a környezetvédelmi üzletágukban új szereplő a Fúróüzemük, s a tiszavasvári volt Alkaloida kármentesítése a legnagyobb feladatuk most. A Pécsi Aquapark fejlesztése kapcsán a Pécsi Önkormányzattal, mint megrendelővel működnek együtt.

Azt is megtudtuk az előadásból, hogy a nukleáris iparhoz kapcsolódó földtani kutatások valamennyi magyarországi létesítményében élő referenciával rendelkeznek.  A Paks II. földtani kutatás is az ő irányításukkal fut.

Végül a folyamatban lévő projektekről beszélt a vezérizgató úr. Kiemelte, hogy volt egy mongóliai piacnyitási kezdeményezésük is, amely a COVID miatt megszakadt sajnos, majd átadta a szót munkatársának, Földing Gábor környezetvédelmi igazgatónak, aki a MECSEKÉRC Zrt-nél futó szakmai projektekről beszélt.  

Az igazgató úr az egyik legrégebbi (29 éves) projektjüket, a Szekszárd, Lőtéri vízbázis kármentesítését említette elsőként, melynek tervezett befejezése: 2023. szeptember 30.

A Gyálai Holt-Tisza kármentesítése az OVF-ATIVZIG-VIZITERV Environ Kft. konzorciuma, mely Szeged területét 3 km-es szakaszban érinti. A holtágnak komplex hasznosítású belvízvédelmi, öntözési és halgazdálkodási szerepe van. Korábban már tervezték a komplex fejlesztését. A projekt befejezésének tervezett időpontja: 2023. 11. 30.

Igazgató úr beszámolója után kötetlen beszélgetés következett az elhangzottak kapcsán.

A szakmai napon az MHT Banya Megyei Területi Szervezetének tagjai szép számmal megjelentek, s számos hasznos információval gazdagodtak.

DDVIZIG_2023_02_22_MHT Szakmai Nap a MECSEKERC Zrtnel

Fotó: Jusztinger Brigitta – DDVIZIG

 

Utolsó módosítás: 2023. február 24., péntek 07:13