Események

22
2023. március 22., szerda

2023-ban is lesz GÁTŐRFUTÁS!

A 2022. évhez hasonlóan még 2023-ban is online formában hirdeti meg hagyományos, Víz világnapi Gátőrfutását az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A gátőrfutással továbbra is tisztelegni kívánnak a gátőrök előtt, akik természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői ...

16
2023. március 16., csütörtök

Megsebzett táj – Egy úszóláp elpusztítása és újjáélesztése címmel új időszaki kiállítás nyílik a Duna Múzeumban – 2023. március 16.

2020 decemberében példátlan környezetkárosítás történt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág szigetszentmiklósi szakaszán: ismeretlen tettes hatalmas mennyiségű olajszármazékot engedett a csapadékvíz-elvezető csatornába, amely a vízfelszínre kijutva felbecsülhetetlen károkat okozott a természetvédelmi oltalom alatt álló terület élővilágában.

23
2023. március 23., csütörtök

V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia 2023. március 23.

Tisztelettel meghívom Önt, illetve a témában érdekelt kollégáit - kérem továbbítsa nekik a meghívást - a Víz Világnapja 2023 alkalmából megszervezett V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia szakmai fórumra ...

17
2023. március 17., péntek

60 éves a vízügyi felsőoktatás Baján – 2023. március 17.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar dékánja tisztelettel meghívja Önt ...

 

22
2023. február 22., szerda

MEGHÍVÓ – HIDROLÓGUS KLUBNAPRA – 2022. február 15.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Vármegyei Területi Szervezete és a Mecsekérc Zrt. közösen szakmai napot tart a MECSEKÉRC Zrt. aktuális tevékenységeinek bemutatása címmel ...

3
2023. február 3., péntek

VÍZ VILÁGNAPI ALKOTÓPÁLYÁZATI FELHÍVÁSAINK – #WorldWaterDay – 2023. február 3.

VV_23_logo_HUNsm

A Víz Világnapja alkalmából a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Pécsi Akadémiai Bizottság Műszaki és Földtani Tudományok Szakbizottsága Vízgazdálkodási Munkabizottsága, valamint a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya és Somogy Vármegyei Területi Szervezetei közösen alkotópályázatokat hirdetnek ...

25
2023. január 25., szerda

Meghívó Hidrológus Klubnapra – 2023. január 17.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete "A Vízügy és az MHT aktuális helyzete" címmel előadóülést szervez 2023. január 25-én (szerdán) 13 órai kezdettel.

12
2023. január 12., csütörtök

EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

NKE_logo_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara is ott lesz az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

Várnak minden érdeklődőt az NKE standjánál!

Korábbi események
Tartalomfelelős: Jusztinger Brigitta, PR munkatárs

Nagyatád környéki vízfolyások és a környező tavak vízpótlása – 2023. február 20.

2023. február 20., hétfő 11:20

2023. január végén az átlagnál jelentősebb csapadék tevékenységet figyelhettünk meg. Nagyatád környékén területi átlagban 135 mm csapadék mennyiség hullott le, amely kéthavi mennyiségnek felel meg. Ennek köszönhetően a Taranyi-Rinyán, a Babócsai-Rinyán, Lábodi-Rinyán, illetve a Nagyatádi Malom-árok vízkészletében jelentős emelkedést tapasztaltunk.

Az említett vízfolyások a DDVIZIG kezelésébe tartoznak, a vízfolyásokon több halastó/halastórendszer található. A Taranyi-Rinyán 27 tó, a Babócsai-Rinyán, illetve a Lábodi-Rinyán összesen 13 tó található, amelyek különböző méretű tavakból, teleltetőkből állnak, az összes területük eléri a 2257 hektárt.

A tavak kezelője ugyan nem a DDVIZIG, de a szükséges vízkészletet gravitációs módon mi biztosítjuk a részükre. Szerencsére nagyon szoros együttműködésben állunk a halastó tulajdonosokkal, hiszen mindkét fél érdeke, hogy a többletvizeket betározzuk és óvjuk a vízkészleteket.

A tavalyi évben nagyon száraz, aszályos időszakok voltak megfigyelhetőek, így a térségben lévő vízrendszerek erős vízhiánnyal küzdöttek. A vízfolyásaink vízkészlete nagyon alacsony volt, a tavak nem tudták a szükséges mértékű víztározásokat elvégezni. A térségben lehullott nagy mennyiségű csapadék betározásával a tavak elérték a biztonságos üzemeltetéshez szükséges szinteket.

Haromfai tarozo_Varadi Nelli
Háromfai tározó (Fotó: Váradi Nelli – DDVIZIG)

Simongati halastorendszer 8-as szamu tava_Kocsis Vilmos
Simongáti halastórendszer 8-as számú tava (Fotó: Kocsis Vilmos – DDVIZIG)

RInyaszentkiralyi halastorendszer 9-es szamu tava_Kocsis Vilmos
Rinyaszentkirályi halastórendszer 9-es számú tava (Fotó: Kocsis Vilmos – DDVIZIG)

Nagybarati tarozo_Kocsis Vilmos
Nagybaráti tározó (Fotó: Kocsis Vilmos – DDVIZIG) 

Utolsó módosítás: 2023. február 20., hétfő 12:06