Események

22
2023. március 22., szerda

2023-ban is lesz GÁTŐRFUTÁS!

A 2022. évhez hasonlóan még 2023-ban is online formában hirdeti meg hagyományos, Víz világnapi Gátőrfutását az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A gátőrfutással továbbra is tisztelegni kívánnak a gátőrök előtt, akik természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői ...

16
2023. március 16., csütörtök

Megsebzett táj – Egy úszóláp elpusztítása és újjáélesztése címmel új időszaki kiállítás nyílik a Duna Múzeumban – 2023. március 16.

2020 decemberében példátlan környezetkárosítás történt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág szigetszentmiklósi szakaszán: ismeretlen tettes hatalmas mennyiségű olajszármazékot engedett a csapadékvíz-elvezető csatornába, amely a vízfelszínre kijutva felbecsülhetetlen károkat okozott a természetvédelmi oltalom alatt álló terület élővilágában.

23
2023. március 23., csütörtök

V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia 2023. március 23.

Tisztelettel meghívom Önt, illetve a témában érdekelt kollégáit - kérem továbbítsa nekik a meghívást - a Víz Világnapja 2023 alkalmából megszervezett V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia szakmai fórumra ...

17
2023. március 17., péntek

60 éves a vízügyi felsőoktatás Baján – 2023. március 17.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar dékánja tisztelettel meghívja Önt ...

 

22
2023. február 22., szerda

MEGHÍVÓ – HIDROLÓGUS KLUBNAPRA – 2022. február 15.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Vármegyei Területi Szervezete és a Mecsekérc Zrt. közösen szakmai napot tart a MECSEKÉRC Zrt. aktuális tevékenységeinek bemutatása címmel ...

3
2023. február 3., péntek

VÍZ VILÁGNAPI ALKOTÓPÁLYÁZATI FELHÍVÁSAINK – #WorldWaterDay – 2023. február 3.

VV_23_logo_HUNsm

A Víz Világnapja alkalmából a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Pécsi Akadémiai Bizottság Műszaki és Földtani Tudományok Szakbizottsága Vízgazdálkodási Munkabizottsága, valamint a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya és Somogy Vármegyei Területi Szervezetei közösen alkotópályázatokat hirdetnek ...

25
2023. január 25., szerda

Meghívó Hidrológus Klubnapra – 2023. január 17.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete "A Vízügy és az MHT aktuális helyzete" címmel előadóülést szervez 2023. január 25-én (szerdán) 13 órai kezdettel.

12
2023. január 12., csütörtök

EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

NKE_logo_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara is ott lesz az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

Várnak minden érdeklődőt az NKE standjánál!

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

Egyedülálló látványvilág az esztergomi Duna Múzeumban

2015. január 06., kedd 11:00

Megtartották a kiállítási egység hivatalos megnyitóját, a téli szünetet követően várják az érdeklődőket

Átadták a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum – ismertebb nevén az esztergomi Duna Múzeum – legújabb kiállítási egységét.

Az uniós támogatással megvalósult látványtár interaktív módon tárja a nagyközönség elé az intézmény gyűjteményeinek legérdekesebb és -értékesebb darabjait.

A kiállítást az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Somlyódy Balázs nyitotta meg. – A meglévő helyiségek funkcióváltásával és a műtárgyraktár részleges látogathatóvá tételével új, interaktív kiállítótér létesült a Duna Múzeumban a nyár folyamán. A válogatás nem a megszokott módon mutatja be a sokszínű gyűjteményeket: új dimenziókat nyit, megismerésre sarkall, szórakoztat.

Lehetőséget teremt az önálló felfedezésre, a közösségi élményekre, egyúttal bepillantást enged a szakmai munkába, és láthatóvá, tapinthatóvá válik a kiállításon túli világ is – számolt be róla Bárd Edit, a Duna Múzeum prés marketingmunkatársa.

Az átalakítás célja az volt, hogy a látogatók képet kapjanak a gyűjtemény sokféleségéről, és hogy az itt elhelyezett tárgyi anyag, illetve a képeslap-, a térkép- és az éremgyűjtemény, valamint a Széchenyi-iratok egy része is megismerhetővé, hozzáférhetővé, a formális és informális tanulásban egyaránt hasznosíthatóvá váljék. Az eddig raktárban őrzött, csak különleges alkalmakkor bemutatott tárgyakról részletes információkat is szerezhetnek a tanulni és kutatni vágyók az érintőképernyős terminálok és a táblagépek segítségével.

A képeslapgyűjteményben nemcsak digitálisan böngészhetnek a látogatók, hanem akár üdvözletet is küldhetnek a régi lapok felhasználásával. Az érdeklődők a műtárgyanyag gyűjteményekbe sorolásának szépségeivel és nehézségeivel is szembesülhetnek a tárgyválogató során. Földrajzi ismereteit ki-ki vaktérképes játék keretében teheti próbára a halászok és a gátőrök tárgyainak virtuális összegyűjtése alkalmával, a memóriajáték közben pedig mindenki érdekes háttér-információkkal gazdagodhat. A kollekció egyik különleges darabjának, a Vörös László-féle, 1833-ban készült térképnek a digitális változatát használva, a legmodernebb informatikai ábrázolási módszerek segítségével egyszerre lehet kalandozni az egykori és a mai Budapesten.

Az egyedi látványtár a nagyközönség számára a téli szünetet követően, jövő év februárjában nyitja meg kapuit.

A múzeumban megelevenedik a régi korok hajós világa is.

Duna Muzeum latvanytar

Duna Muzeum latvanytar2

Duna Muzeum latvanytar3

Utolsó módosítás: 2015. január 07., szerda 09:27