Események

22
2023. március 22., szerda

2023-ban is lesz GÁTŐRFUTÁS!

A 2022. évhez hasonlóan még 2023-ban is online formában hirdeti meg hagyományos, Víz világnapi Gátőrfutását az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A gátőrfutással továbbra is tisztelegni kívánnak a gátőrök előtt, akik természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői ...

16
2023. március 16., csütörtök

Megsebzett táj – Egy úszóláp elpusztítása és újjáélesztése címmel új időszaki kiállítás nyílik a Duna Múzeumban – 2023. március 16.

2020 decemberében példátlan környezetkárosítás történt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág szigetszentmiklósi szakaszán: ismeretlen tettes hatalmas mennyiségű olajszármazékot engedett a csapadékvíz-elvezető csatornába, amely a vízfelszínre kijutva felbecsülhetetlen károkat okozott a természetvédelmi oltalom alatt álló terület élővilágában.

23
2023. március 23., csütörtök

V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia 2023. március 23.

Tisztelettel meghívom Önt, illetve a témában érdekelt kollégáit - kérem továbbítsa nekik a meghívást - a Víz Világnapja 2023 alkalmából megszervezett V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia szakmai fórumra ...

17
2023. március 17., péntek

60 éves a vízügyi felsőoktatás Baján – 2023. március 17.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar dékánja tisztelettel meghívja Önt ...

 

22
2023. február 22., szerda

MEGHÍVÓ – HIDROLÓGUS KLUBNAPRA – 2022. február 15.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Vármegyei Területi Szervezete és a Mecsekérc Zrt. közösen szakmai napot tart a MECSEKÉRC Zrt. aktuális tevékenységeinek bemutatása címmel ...

3
2023. február 3., péntek

VÍZ VILÁGNAPI ALKOTÓPÁLYÁZATI FELHÍVÁSAINK – #WorldWaterDay – 2023. február 3.

VV_23_logo_HUNsm

A Víz Világnapja alkalmából a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Pécsi Akadémiai Bizottság Műszaki és Földtani Tudományok Szakbizottsága Vízgazdálkodási Munkabizottsága, valamint a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya és Somogy Vármegyei Területi Szervezetei közösen alkotópályázatokat hirdetnek ...

25
2023. január 25., szerda

Meghívó Hidrológus Klubnapra – 2023. január 17.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete "A Vízügy és az MHT aktuális helyzete" címmel előadóülést szervez 2023. január 25-én (szerdán) 13 órai kezdettel.

12
2023. január 12., csütörtök

EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

NKE_logo_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara is ott lesz az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

Várnak minden érdeklődőt az NKE standjánál!

Korábbi események
Tartalomfelelős: Jusztinger Brigitta, PR munkatárs

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 2022-ben megkezdte a mezőgazdasági vízszolgáltatást

2022. május 31., kedd 09:56

Az elmúlt években egyre jobban körvonalazódik, hogy Magyarország éghajlata is folyamatosan változik. Egyre több az aszályos időszak országszerte, amikor a mezőgazdasági szereplők nehéz helyzetbe kerülnek az időjárási viszonyok miatt. Az ország más Vízügyi Igazgatóságain már évek óta folytatnak mezőgazdasági vízszolgáltatást, ezzel segítve a leginkább problémás övezeteket mind öntözési területen, mind halas tavi vízpótlásban. 2022-ben a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság területein is megteremtődött a lehetőség, hogy támogassuk a mezőgazdasági szereplőket.

Ezeket a kezdeményezéseket Magyarország Kormánya is támogatja, illetve kormányrendeletekben határozza meg a felhasználási és szolgáltatási feltételeket. A mezőgazdasági vízszolgáltatásra és annak igénybevételére vonatkozó előírásokat a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 15/F. g-a, a mezőgazdasági vízszolgáltatás díjképzési rendjéről szóló 115/2014. (IV.3.) Kormányrendelet és a mezőgazdasági vízszolgáltató művek üzemeltetéséről szóló 2/1997. (11.18.) KHVM rendelet állapítja meg. A lehetőség minden vízjogi engedéllyel rendelkező számára biztosítja az igénylést, de azért érdemes a feltételeknek is jobban utána járni.

Alapvetően két egymástól eltérő díjszabást határoztak meg. A közvetlenül öntözési célból biztosított vízmennyiség esetén állandó és változó költségekre kell bontani az adott vízmennyiség biztosításánál felmerülő költségeket és ebből az állandó költségek 50%-át az állam fedezi, míg vannak olyan vízszolgáltatások, ahol „átalányárat” fizetnek a jogosultak. Ilyen a halastavak vízpótlása is, itt a tófelület alapján kell egy jelképes összeget fizetnie az igénybevevőknek.

Természetesen csak ott van lehetőség ilyen vízszolgáltatás megkezdésére, ahol ennek egyrészt a műszaki lehetősége is-, másrészt a vízkészletek oldaláról a vízmennyiség is rendelkezésre áll.

A műszaki lehetőség azt jelenti, hogy van olyan állami (vízügyi igazgatóság) kezelésben lévő vízilétesítmény, amely működésével biztosítható a kívánt vízmennyiség. (Ilyen lehet egy duzzasztó, vagy egy vízkivétel, egy új tápcsatorna stb…) A vízilétesítménynek minden esetben jogszerűnek kell lennie, vagyis rendelkezzen vízjogi engedéllyel.

Miért jó ez a gazdálkodóknak? Mert így csak a felmerülő költségeknek egy részét kell kifizetnie. És miért jó az államnak? A vízkészletekkel való gazdálkodás így hatékonyabban biztosítható.

Jelenleg négy helyen történik vízpótlás az Igazgatóság működési területén. Három halastó működését teszi lehetővé a szolgáltatás, az egyik a Majláth-pusztai tó, a másik a Sellyei Gürü-tó, illetve a harmadik a Bresztik-tó.

Mind a három az Ős-Dráva programban megvalósult csatornahálózat vonzáskörzetében található.  Emellett a Mohács környékén lévő mezőgazdasági terület öntözési szolgáltatását látja még el az Igazgatóságunk.

A vízpótlás, a mezőgazdasági vízszolgáltatás minden évben – év elején –, egy vízigény bejelentéssel indul.  Itt jelenik meg igazgatóságunk felé az éves vízigény, mely alapján kerül megkötésre a vízszolgáltatási szerződés.

Az igények növekedésével igazgatóságunk hosszú távú elképzelései között szerepel a vízszolgáltatás bővítése, melynek megteremtéséhez több vízpótlási célú beruházás megvalósítása is szükséges.


Majlathpusztai-to_1

Majláthpusztai-tó

Majlathpusztai-to_2

Majláthpusztai-tó

O-Drava_1

Ó-Dráva

O-Drava_2

Ó-Dráva

Fotók: Mosonyi Zoltán – DDVIZIG

Utolsó módosítás: 2022. május 31., kedd 10:11