Események

22
2023. március 22., szerda

2023-ban is lesz GÁTŐRFUTÁS!

A 2022. évhez hasonlóan még 2023-ban is online formában hirdeti meg hagyományos, Víz világnapi Gátőrfutását az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A gátőrfutással továbbra is tisztelegni kívánnak a gátőrök előtt, akik természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői ...

16
2023. március 16., csütörtök

Megsebzett táj – Egy úszóláp elpusztítása és újjáélesztése címmel új időszaki kiállítás nyílik a Duna Múzeumban – 2023. március 16.

2020 decemberében példátlan környezetkárosítás történt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág szigetszentmiklósi szakaszán: ismeretlen tettes hatalmas mennyiségű olajszármazékot engedett a csapadékvíz-elvezető csatornába, amely a vízfelszínre kijutva felbecsülhetetlen károkat okozott a természetvédelmi oltalom alatt álló terület élővilágában.

23
2023. március 23., csütörtök

V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia 2023. március 23.

Tisztelettel meghívom Önt, illetve a témában érdekelt kollégáit - kérem továbbítsa nekik a meghívást - a Víz Világnapja 2023 alkalmából megszervezett V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia szakmai fórumra ...

17
2023. március 17., péntek

60 éves a vízügyi felsőoktatás Baján – 2023. március 17.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar dékánja tisztelettel meghívja Önt ...

 

22
2023. február 22., szerda

MEGHÍVÓ – HIDROLÓGUS KLUBNAPRA – 2022. február 15.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Vármegyei Területi Szervezete és a Mecsekérc Zrt. közösen szakmai napot tart a MECSEKÉRC Zrt. aktuális tevékenységeinek bemutatása címmel ...

3
2023. február 3., péntek

VÍZ VILÁGNAPI ALKOTÓPÁLYÁZATI FELHÍVÁSAINK – #WorldWaterDay – 2023. február 3.

VV_23_logo_HUNsm

A Víz Világnapja alkalmából a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Pécsi Akadémiai Bizottság Műszaki és Földtani Tudományok Szakbizottsága Vízgazdálkodási Munkabizottsága, valamint a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya és Somogy Vármegyei Területi Szervezetei közösen alkotópályázatokat hirdetnek ...

25
2023. január 25., szerda

Meghívó Hidrológus Klubnapra – 2023. január 17.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete "A Vízügy és az MHT aktuális helyzete" címmel előadóülést szervez 2023. január 25-én (szerdán) 13 órai kezdettel.

12
2023. január 12., csütörtök

EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

NKE_logo_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara is ott lesz az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

Várnak minden érdeklődőt az NKE standjánál!

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

Hónap műtárgya a Duna Múzeumban

2016. október 03., hétfő 08:08

Az esztergomi Duna Múzeumban ebben az évben minden hónapban más-más vízügyi igazgatóság kiállítási tárgyai láthatóak a Hónap műtárgya vitrinben, így a látogatók megismerkedhetnek a vízügyes múlt területi örökségeivel is. Szeptemberben a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság emlékei vendégeskedtek a múzeumban:

- Archív fotók az 1965-ös dunai árvízről: az igazgatóság számos képet őriz a 113 napig tartó, minden korábbi jégmentes árvíz szintjét meghaladó 1965-ös dunai árvízről, melyből néhány a vitrinben megtalálható.

- Brigádnapló: a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság „Ho Si Minh” Szocialista Brigádjának naplója. A Szocialista Brigádokat általában szocialista mozgalom egy „hőséről” illett elnevezni, így lett a Dél-dunántúli Vízügy Igazgatóság Drávasztárai Felügyelőség Szocialista Brigádja az Észak-Vietnam, a Vietnami Demokratikus Köztársaság elnökéről elnevezve. A szocialista brigádmozgalom 1958-ban indult útjára, a szocialista munkaverseny egyik formájának tekinthető. A termelési célkitűzéseken kívül azonban a szocialista erkölcs kialakítását, a szakmai és a kulturális színvonal emelését is hivatott lett volna szolgálni. A brigádnaplókban rendszerint először bemutatják a brigád tagjait, majd ezt követően a brigád életének fontosabb mozzanatait. Ezek között szerepel természetesen az állami ünnepekről való megemlékezés. A kommunista szombat általában valamilyen közösségi cél megvalósításához kötődött, például iskola- vagy óvodaépítéshez, parkosításhoz. Sok esetben azonban a gyárak, üzemek ezeket az alkalmakat használták fel arra, hogy a tervteljesítésben mutatkozó lemaradásukat behozzák. A kommunista szombatokon való részvétel önkéntes volt, de aki nem ment el, számíthatott a vezetés rosszallására.

- DDVIZIG Kémesi Felügyelőség - tábla: Magyarországon 1953. október 1-én a vízgazdálkodás állami irányításának megteremtése érdekében a Minisztertanács határozata alapján megalakultak a Vízügyi Igazgatóságok. Hazánkban - az ország teljes területét lefedve - 12 Vízügyi Igazgatóság működik, ezek egyike a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Az Igazgatóság központján, valamint a külső telephelyek homlokzatán az épület funkciójának megfelelően táblák lettek elhelyezve. Az itt kiállított tábla a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Kémesi Felügyelősége falán volt eredetileg. Tábla közepén az akkori kor szellemének megfelelően az úgynevezett „Kádár-címer” található. A címert 1957-ben vezették be és egészen a rendszerváltozásig volt használatban.

IMG_20160923_125201

IMG_20160923_124853

Igazgatóságunk kollégái szakmai kirándulásuk alkalmával a Duna Múzeumot is megtekintették a szeptemberi időszaki kiállítás apropójából.

Duna_m1

Duna_m2

Duna_m3

Utolsó módosítás: 2016. október 03., hétfő 08:12