Események

22
2023. március 22., szerda

2023-ban is lesz GÁTŐRFUTÁS!

A 2022. évhez hasonlóan még 2023-ban is online formában hirdeti meg hagyományos, Víz világnapi Gátőrfutását az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A gátőrfutással továbbra is tisztelegni kívánnak a gátőrök előtt, akik természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői ...

16
2023. március 16., csütörtök

Megsebzett táj – Egy úszóláp elpusztítása és újjáélesztése címmel új időszaki kiállítás nyílik a Duna Múzeumban – 2023. március 16.

2020 decemberében példátlan környezetkárosítás történt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág szigetszentmiklósi szakaszán: ismeretlen tettes hatalmas mennyiségű olajszármazékot engedett a csapadékvíz-elvezető csatornába, amely a vízfelszínre kijutva felbecsülhetetlen károkat okozott a természetvédelmi oltalom alatt álló terület élővilágában.

23
2023. március 23., csütörtök

V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia 2023. március 23.

Tisztelettel meghívom Önt, illetve a témában érdekelt kollégáit - kérem továbbítsa nekik a meghívást - a Víz Világnapja 2023 alkalmából megszervezett V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia szakmai fórumra ...

17
2023. március 17., péntek

60 éves a vízügyi felsőoktatás Baján – 2023. március 17.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar dékánja tisztelettel meghívja Önt ...

 

22
2023. február 22., szerda

MEGHÍVÓ – HIDROLÓGUS KLUBNAPRA – 2022. február 15.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Vármegyei Területi Szervezete és a Mecsekérc Zrt. közösen szakmai napot tart a MECSEKÉRC Zrt. aktuális tevékenységeinek bemutatása címmel ...

3
2023. február 3., péntek

VÍZ VILÁGNAPI ALKOTÓPÁLYÁZATI FELHÍVÁSAINK – #WorldWaterDay – 2023. február 3.

VV_23_logo_HUNsm

A Víz Világnapja alkalmából a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Pécsi Akadémiai Bizottság Műszaki és Földtani Tudományok Szakbizottsága Vízgazdálkodási Munkabizottsága, valamint a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya és Somogy Vármegyei Területi Szervezetei közösen alkotópályázatokat hirdetnek ...

25
2023. január 25., szerda

Meghívó Hidrológus Klubnapra – 2023. január 17.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete "A Vízügy és az MHT aktuális helyzete" címmel előadóülést szervez 2023. január 25-én (szerdán) 13 órai kezdettel.

12
2023. január 12., csütörtök

EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

NKE_logo_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara is ott lesz az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

Várnak minden érdeklődőt az NKE standjánál!

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

A Duna Múzeum képzőművészeti pályázata

2019. január 16., szerda 07:21

A japán – magyar diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulójára „A lebegő világ képe – Ukiyo-e hatás” címmel képzőművészeti pályázatot hirdet a Duna Múzeum a hozzá tartozó Európai Közép Galériában.
 

Napjainkban újra virágzik az érdeklődés az ázsiai életstílus iránt, gazdasági téren is szoros együttműködés jött létre az európai és az ázsiai országok között. A gasztronómiai jellegzetességek mellett egyre nagyobb az érdeklődés a művészetek iránt.
A japán Ukiyo-e stílus nem egyszerűen egy művészeti irány, hanem hedonista életstílus, amely napjainkban is jellemzi a japán kultúrát.  17-19. században virágzó japán művészeti stílus elnevezésének jelentése „a lebegő, tünékeny világ képe”.
Mesteri fametszeteket és festményeket készítettek, megörökítve a női szépséget, a kabuki színészeket, a szumó birkózókat, történelmi eseményeket, regéket, tájképeket, állat és növényvilágot, az erotikát. Az Ukiyo-e stílus hatást gyakorolt az európai művészetekre is. A 19. századtól a „japonizmus” kiemelkedő irányzattá vált, ismert művészei Degas, Manet, Monet Vincent van Gogh, Henri de Toulouse-Latrec. Az Ukiyo-e „Tünékeny világ” tökéletesen harmonizál az impresszionizmus filozófiájával.
Célja megragadni a világ mulandóságát abban a formában, amely csak egyetlen pillanatra mutatja magát.

A Pályázati kiírás megtalálható: https://artportal.hu/magazin/a-lebego-vilag-kepe-az-ukijo-e-hatas/

Az Ukiyo-e hatas


Az Ukiyo-e hatas 2

 

Utolsó módosítás: 2019. január 16., szerda 08:23