Események

22
2023. március 22., szerda

2023-ban is lesz GÁTŐRFUTÁS!

A 2022. évhez hasonlóan még 2023-ban is online formában hirdeti meg hagyományos, Víz világnapi Gátőrfutását az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A gátőrfutással továbbra is tisztelegni kívánnak a gátőrök előtt, akik természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői ...

16
2023. március 16., csütörtök

Megsebzett táj – Egy úszóláp elpusztítása és újjáélesztése címmel új időszaki kiállítás nyílik a Duna Múzeumban – 2023. március 16.

2020 decemberében példátlan környezetkárosítás történt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág szigetszentmiklósi szakaszán: ismeretlen tettes hatalmas mennyiségű olajszármazékot engedett a csapadékvíz-elvezető csatornába, amely a vízfelszínre kijutva felbecsülhetetlen károkat okozott a természetvédelmi oltalom alatt álló terület élővilágában.

23
2023. március 23., csütörtök

V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia 2023. március 23.

Tisztelettel meghívom Önt, illetve a témában érdekelt kollégáit - kérem továbbítsa nekik a meghívást - a Víz Világnapja 2023 alkalmából megszervezett V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia szakmai fórumra ...

17
2023. március 17., péntek

60 éves a vízügyi felsőoktatás Baján – 2023. március 17.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar dékánja tisztelettel meghívja Önt ...

 

22
2023. február 22., szerda

MEGHÍVÓ – HIDROLÓGUS KLUBNAPRA – 2022. február 15.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Vármegyei Területi Szervezete és a Mecsekérc Zrt. közösen szakmai napot tart a MECSEKÉRC Zrt. aktuális tevékenységeinek bemutatása címmel ...

3
2023. február 3., péntek

VÍZ VILÁGNAPI ALKOTÓPÁLYÁZATI FELHÍVÁSAINK – #WorldWaterDay – 2023. február 3.

VV_23_logo_HUNsm

A Víz Világnapja alkalmából a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Pécsi Akadémiai Bizottság Műszaki és Földtani Tudományok Szakbizottsága Vízgazdálkodási Munkabizottsága, valamint a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya és Somogy Vármegyei Területi Szervezetei közösen alkotópályázatokat hirdetnek ...

25
2023. január 25., szerda

Meghívó Hidrológus Klubnapra – 2023. január 17.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete "A Vízügy és az MHT aktuális helyzete" címmel előadóülést szervez 2023. január 25-én (szerdán) 13 órai kezdettel.

12
2023. január 12., csütörtök

EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

NKE_logo_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara is ott lesz az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

Várnak minden érdeklődőt az NKE standjánál!

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

Dr. Zsuffa István emléktábla avatása a magyaregregyi Lászlóffy Woldemár Hidrometriai Mérőtelepen

2014. október 22., szerda 10:08

Dr. Zsuffa István nemzetközi hírű hidrológusunk halálának 10. évfordulója alkalmából, egykori kedves oktatási intézménye a bajai Eötvös József Főiskola kezdeményezésére, szervezésében és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság támogatásával került sor erre a rendezvényre.  A tanár úr, professzor úr, kolléga ezer szállal kötődött a magyaregregyi mérőtelephez. A felsőfokú hidrológusképzés minél gyakorlatiasabb, természet közelibb elsajátítása érdekében az ő gondolatai találtak termékeny talajra, amikor a hetvenes évek elején korábbi tanítványával Eszéky Ottóval a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén alkalmas helyet találtak Magyaregregyen hidrometriai mérőtelep létrehozására. Ebben az időben még nomád körülmények (sátortábor) között működő terepi képzés során szoros kapcsolat, barátság alakult ki az ország különböző vízügyi igazgatóságain dolgozók és a főiskola szakemberei alkotta oktatói gárdában. Ez a kapcsolat, barátság napjainkig tart a ma már sajnos egyre kisebb számban élő kollégák között. Akik megismerhették akár diákként, akár kollégaként rögtön szívükbe zárták ezt a nagy tudású, ám mérhetetlenül szerény, a szakmájával szemben mindig kellő alázattal bíró embert.

A szombati rendezvény, ebben a hetvenes években kialakult meleg, baráti légkörben folytatódott ezen a verőfényes napon. A táblaavatóra az ország szinte minden pontjáról érkeztek egykori diákjaiból lett kollégái, volt munkatársai, tisztelői és a családtagjai. A program hivatalos részében Dr. Tamás Enikő Anna az Eötvös József Főiskola Vízépítési és Vízgazdálkodási Intézet igazgatója emlékezett meg a professzor úr munkásságáról a mérőteleppel kapcsolatban, majd dr. Józsa János akadémikus, tanszékvezető sok személyes élménnyel gazdagított beszédében elevenítette fel a „tanár úr” utolsó műegyetemen töltött éveit. Ezt követően a családja nevében szintén a „vizes szakmát” választó ifj. Dr. Zsuffa István emlékezett az itt gyerekként eltöltött időszakokra. A megható emlékezések után került sor az emléktábla felavatására. Szívszorító volt látni, ahogy a fiatalon elhunyt, egykori tanítványai mellé (Eszéky Ottó, Virág Mihály), akik táblájának avatóját személyesen ő szervezte és irányította, most az ő neve is felkerült.   

Dr Zsuffa

Tisztelgők egy csoportja az emléktáblák alatt

A táblaavatót követően a megjelentek baráti ebéden vettek részt, ahol sok régi kedves emlék, történet került felidézésre az elmúlt, több mint 40 év „tábori” életéből.

Az időjárás kegyes volt és a délutáni napsütésben a vállalkozó kedvű résztvevők egy kellemes Máré vári sétával adóztak a sajnos már csak lélekben velünk lévő Dr. Zsuffa István emléke előtt.

                                                                                     Horváth Gábor

 egykori diákja, volt kollégája

  

Utolsó módosítás: 2014. október 22., szerda 10:14