Események

22
2023. március 22., szerda

2023-ban is lesz GÁTŐRFUTÁS!

A 2022. évhez hasonlóan még 2023-ban is online formában hirdeti meg hagyományos, Víz világnapi Gátőrfutását az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A gátőrfutással továbbra is tisztelegni kívánnak a gátőrök előtt, akik természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői ...

16
2023. március 16., csütörtök

Megsebzett táj – Egy úszóláp elpusztítása és újjáélesztése címmel új időszaki kiállítás nyílik a Duna Múzeumban – 2023. március 16.

2020 decemberében példátlan környezetkárosítás történt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág szigetszentmiklósi szakaszán: ismeretlen tettes hatalmas mennyiségű olajszármazékot engedett a csapadékvíz-elvezető csatornába, amely a vízfelszínre kijutva felbecsülhetetlen károkat okozott a természetvédelmi oltalom alatt álló terület élővilágában.

23
2023. március 23., csütörtök

V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia 2023. március 23.

Tisztelettel meghívom Önt, illetve a témában érdekelt kollégáit - kérem továbbítsa nekik a meghívást - a Víz Világnapja 2023 alkalmából megszervezett V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia szakmai fórumra ...

17
2023. március 17., péntek

60 éves a vízügyi felsőoktatás Baján – 2023. március 17.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar dékánja tisztelettel meghívja Önt ...

 

22
2023. február 22., szerda

MEGHÍVÓ – HIDROLÓGUS KLUBNAPRA – 2022. február 15.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Vármegyei Területi Szervezete és a Mecsekérc Zrt. közösen szakmai napot tart a MECSEKÉRC Zrt. aktuális tevékenységeinek bemutatása címmel ...

3
2023. február 3., péntek

VÍZ VILÁGNAPI ALKOTÓPÁLYÁZATI FELHÍVÁSAINK – #WorldWaterDay – 2023. február 3.

VV_23_logo_HUNsm

A Víz Világnapja alkalmából a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Pécsi Akadémiai Bizottság Műszaki és Földtani Tudományok Szakbizottsága Vízgazdálkodási Munkabizottsága, valamint a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya és Somogy Vármegyei Területi Szervezetei közösen alkotópályázatokat hirdetnek ...

25
2023. január 25., szerda

Meghívó Hidrológus Klubnapra – 2023. január 17.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete "A Vízügy és az MHT aktuális helyzete" címmel előadóülést szervez 2023. január 25-én (szerdán) 13 órai kezdettel.

12
2023. január 12., csütörtök

EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

NKE_logo_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara is ott lesz az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

Várnak minden érdeklődőt az NKE standjánál!

Korábbi események
Tartalomfelelős: Jusztinger Brigitta, PR munkatárs

Megjelent a Magyarország kisvízfolyásainak árvizei című kiadvány – 2022. február 2.

2022. február 02., szerda 10:40

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság gondozásában megjelenő Magyarország kisvízfolyásainak árvizei hiánypótló szakkönyv a vízügyi szakma mindennapjaiban. Átfogóan dolgozza fel és értékeli a kisvízfolyások kataszterét, tulajdonságait.

A kisvízfolyások árvizei speciális megközelítést igényelnek az előrejelzések és a védekezések tekintetében. Ebben a felkészülésben kíván professzionális segítséget nyújtani ez a kiadvány, a vízügyes szakemberek több évtizedes tapasztalataira alapozva. Sok esetben a helyi önkormányzatok felelősek az árvízvédekezésért, de nincs elég vízügyi szakemberük, akik lerövidíthetik a beavatkozási időt, amellyel elkerülhetik vagy minimalizálhatják egy villámárvíz esetén a károk mértékét. A legfontosabb azonban a megelőzés. Ezt Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője is hangsúlyozza előszavában.

Mindezt felismerve készült ez a tanulmány, amely nagyon igényes keményborítású kivitelben jelent meg, 348 oldalon, elemzésekkel, statisztikákkal, térképekkel és grafikonokon is szemléltetve az ismereteket.

A könyv vezető szerzője dr. Koris Kálmán, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszékének címzetes docense. A további szerzők vízügyi szakemberek, köztük igazgatóságunk Vízrajzi és Adattári Osztályának vezetője, Horváth Gábor, akinek ezúton is köszönjük igényes szakmai munkáját.

A kisvízfolyások történelmi körképében pedig a működési területünket érintően olvashatunk az Ördögárok 1875-ös árvizéről, az Aranyhegyi-árok 1922-es áradásáról, az 1958-as mátrai szélsőséges nagycsapadékról és annak rendkívüli árhullámairól, az 1963-as gyömrői rendkívüli felhőszakadásról és annak árvizeiről, a Kemence-patak 1999. évi árhullámáról, a börzsönyi Török-Morgó-patak 1999-es árvizéről, a Kövicses-patak vízgyűjtőjéről 2005-ben levonult extrém árvízről és a Szuha-patak 2010-es árvizéről.

A könyv digitális mellékletében nem csak a könyv digitális változata található meg, hanem tartalmazza a megalapozó hidrológiai statisztikai számítások részletes eredményeit is.

kisvizfolyas Borito

Utolsó módosítás: 2022. február 02., szerda 10:56