Események

10
2019. április 10., szerda

Magyar Mérnöki Kamara szakmai továbbképzése

A Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási- és Vízépítési Tagozata által előírt 2019 évi kötelező szakmai továbbképzés lebonyolításában idén a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai is aktív szerepet vállalnak. A műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők számára szervezett rendezvényeken kollégáink, mint előadók vesznek részt.

5
2018. december 5., szerda

Nyíltnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

IMG_2759_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara 2018. december 5-én nyílt napot tart. A Kar vezetője és kollégái érdekes előadásokkal mutatják be az intézményben folyó képzéseket, a vízügyi életpályamodellt, a jeges árvíz elleni védekezési lehetőségeket, a műszereket és terepmodellt, mely témák mind ízelítőül szolgálnak az vízügyes élet mindennapjainak megismeréséhez az érdeklődőknek.

21
2018. április 21., szombat

Föld Napja rendezvény Pécsett a Tettyén - 2018. április 21-én

DSCF5056_sm

Az 1970 óta ezernél több szervezet közreműködésével világszerte megrendezett Föld Napja eseményei bolygónk környezet- és természetvédelmi problémáira hívják fel a figyelmet és kínálnak megoldási javaslatokat azokra.

28
2018. március 28., szerda

A folyó, ami éltet és összeköt - A Duna

JPM_sm

A Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya szeretettel meghívja a kedves érdeklődőket "A Dunáról korról korra" című  - az esztergomi Duna Múzeum tulajdonában lévő - vándorkiállítás megnyitójára, melyre 2018. március 28-án 13 órakor kerül sor a múzeum épületében (Pécs, Szabadság u. 2.).

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

Megkezdődött a „Cún-Szaporca holtág vízpótlása az Ős-Dráva program keretében” elnevezésű beruházás

2014. március 19., szerda 13:17

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság európai uniós projekt keretében megkezdte a Cún-Szaporca holtág vízpótlási lehetőségének kiépítését, mely beruházás összköltsége megközelíti a 600 millió Ft-ot. A tervezett projekt Cún, Szaporca, Kémes és Vajszó közigazgatási területét érinti. A fejlesztés része az Ős-Dráva programnak, és szervesen kapcsolódik a DDNPI látogatóközpontjának beruházásához. A projekt befejezése 2014. év végére várható.

A folyószabályozás következtében holtággá vált szaporcai medernek a feltöltődése napjainkban is folytatódik. Vízutánpótlás hiányában a holtágban a vízzel borított területek, és így a vizes élőhelyek is fokozatosan visszaszorulnak. A vízterek vízminősége és a terület természeti, ökológiai állapota folyamatosan romlik.

A mesterséges beavatkozások következtében kialakult kedvezőtlen folyamatok visszafordítása érdekében halaszthatatlanná vált a holtág megfelelő vízutánpótlása. A vízpótlás a Fekete-vízből duzzasztással tápcsatornán keresztül valósul meg.

A projekt főbb célkitűzési:

Természetes eredetű lefolyásból származó víz visszatartása, illetve tározása,

  • A tájkaraktert és életformát egykor meghatározó víz szerepének visszaállítása a térségben,
  • Az ökológiai/természeti értékek megóvása, a vizes élőhelyek fenntartása,
  • Őshonos fajok megtartása,
  • A kettős hasznosítás, illetve működtetés követelményeinek való megfelelés (a fejlesztés a vízpótlás mellett a vízkárelhárítás igényeket is elégítse ki),
  • Turisztikai, rekreációs lehetőségek fejlesztése,
  • A klímaváltozás okozta kihívásokra való felkészülés (vízkészlet-gazdálkodás).
  •  
  • Tervezett beavatkozások:
  •  

A Cún–Szaporcai holtág vízpótlása a Fekete-vízből történik, amelyhez a vízfolyás 6+420 fkm szelvényében duzzasztó műtárgy épül. Az épülő Cúni duzzasztó alkalmas a 100 éves visszatérési idejű nagyvizek (55,8 m3/s) átvezetésére, valamint a mértékadó árvízszint előfordulásakor való működtetésre.

A víz a duzzasztóval egybe épített vízkivételi zsilipen keresztül jut az 1250 m hosszú tápcsatornába, végül a holtágba. A tápcsatorna vízszállító képessége 400l/s. A tápcsatornán az átközlekedést 3 db áteresz biztosítja, ezen kívül 1 db halrács és 1 db mérőszelvény épül.

A vízpótlás megvalósítását biztosító műszaki létesítményeken kívül, a holtág vízszintjeinek, a környező területek talajvízszintjeinek, valamint a Fekete-víz és a tápcsatorna által szállított vizek mennyiségének mérésére monitoring létesítmények fognak épülni (3 db vízmérce, 5 db talajvízfigyelő kút, 1 db vízmérő műtárgy). A mért adatok felhasználásának elsődleges célja a vízpótló rendszer megfelelő üzemeltetéséhez szükséges adatok biztosítása, illetve a holtág és a Fekete-víz vízjárásának, vízháztartásának dokumentálása, nyomon követése.

A projekt hozzájárul az elmaradott ormánsági térségben a foglalkoztatási gondok enyhítéséhez és a fenntartható, organikus fejlődés elősegítéséhez – tette hozzá a projekt nyitórendezvényén elhangzott megnyitóbeszédéhez Márk László, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

DDOP-5.1.5/E-12-k1-2012-0001

Utolsó módosítás: 2014. szeptember 30., kedd 11:47