Előző
Következő

Érdekességek

Gyakorlatorientált képzés a vízügy együttműködésével

educatio2-belyeg

A magyar oktatás megújításának egyik fontos feltétele, hogy az elméleti képzés egyre inkább gyakorlati oktatással egészüljön ki. A Magyarországon 12 regionális igazgatóságot is irányító Országos Vízügyi Főigazgatóság országszerte biztosítani tudja a vízügyi mérnökképzés gyakorlati  megvalósításának optimális feltételeit.

A Duna Ismerettár- Danube Box - 2014/15 tanévi versenykiírás

danubebox-belyeg

A Danube Box "Duna Ismerettár" program magyarországi folytatása és ezáltal a környezeti neveléssel foglalkozó hazai pedagógusok segítése abban, hogy a tanulókat érdeklődővé tegyék a Duna-térség természeti és kulturális kincsei iránt. Használatával növeljék a hazai tanulók környezettudatosságát, ébresszék fel bennük a Duna-medence természeti értékeinek megvédésére és fenntartható használatára irányuló fogékonyságot és tudatosságot.

Madármegfigyelés a Téli Berekben --> (2015. január 24-én)

madarmegfigyeles_l

A túrán a Dunán éjszakázó és pihenő liba- és récefajok megfigyelésére nyílik lehetőség spektív és távcsövek segítségével. A program egyúttal a Fekete István emlékkiállítás megnyitását és a Fehér Gólya Múzeum bemutatását is tartalmazza.

Videó a kistározókról- Small water retention measures

A GWP (Global Water Partnership) CEE (Central and Eastern Europe) egy rövid videót jelentetett meg a kisméretű tározókról.

Korábbi érdekességek

Hírek

Változások a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya és Somogy Megyei területi Szervezeteinél 2015. 01. 20.

MHT

Az országos szervezet 2017-ben ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját. Az elsők között alakult meg a baranyai területi szervezet, 1952 októbere óta működik. Az ország más megyéihez viszonyítva későn indult a somogyi területi szervezet, így 1972-óta működik Somogy megyében.

Belvízvédelmi készültség újra 2015. 01. 20.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a 05.03 számú balatonlellei belvízvédelmi szakaszon, a Zardavári Belvízöblözetben, az Ordacsehi szivattyútelepen 2015. 01. 19-én 6:00 órától-, valamint a 05.03 számú balatonlellei belvízvédelmi szakaszon, a belvízcsatorna magas vízszintje miatt 2015. 01. 19-én 6:00 órától I. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.

Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program adatlapjai letölthetőek

A vízügyi szervezeti átszervezés következtében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) feladatai közül a Belügyminisztérium (BM) szakmai irányítása alatt álló szervezeti egységeihez kerültek az alábbi vízügyi tárgyú OSAP adatgyűjtések az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Programról szóló 42/2014.(II.24.) Kormányrendelet 2014. február 22-i módosítása szerint.

2014. december havi hidrometeorológiai tájékoztató 2014. 01.16.

Az év utolsó hónapja az átlagnál lényegesen melegebb volt (+2,7 °C). Karácsonyig az egész országban az átlaghőmérsékletek jóval meghaladták a szokásos értékeket, a legmagasabb hőmérsékletet Drávaszabolcson mérték (17,2 °C), amely egyben új hőmérsékletrekord lett.

Kisebb árhullám a Dunán 2015. 01. 13.

Az elmúlt hat nap során a Duna alpesi területein mintegy 20-45 mm csapadék hullott le. A csapadék halmazállapota 1500 m alatt eső volt, így jelentős lett a hóolvadás. Néhány nappal ezelőtt a hóban tárolt vízkészlet a pozsonyi feletti szelvényben még 4,5 km3 volt, amely az olvadás következtében mintegy a negyedével csökkent.

Hó- és jégjelentés 2015. 01. 06.

A múlt év utolsó hónapjának végén, 28-án országszerte beborult az ég és az ország nagy részén havazás kezdődött. Jelentős mennyiségű hó hullott le az ország dél-nyugati részére így az Igazgatóság területére is.

Korábbi hírek
Operatív vízrajzi adatok (ikon)VízállásokOperatív vízrajzi adatok (ikon)Távmérő állomásokÁrvízvédelmi készültségÁrvízBelvízvédelmi készültség (ikon)BelvízCsapadék (ikon)CsapadékHóadatok (ikon)HóhelyzetJégadatok (ikon)Jéghelyzet

Események

16
2015. január 16., péntek

Világverseny ifjú vízügyeseknek hatalmas pénzdíjjal

viz_dij_2015

Az 1997-ben alapított Stockholmi Ifjúsági Víz Díj (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) a legismertebb nemzetközi ifjúsági díj a vízügy területén. A hazai versenyt a GWP Magyarország Alapítvány szervezi, számos partnerszervezet segítségével és támogatásával. Védnöke Áder János köztársasági elnök.

22
2015. január 22., csütörtök

Educatio kiállítás

Educatio

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság kiállítóként vesz részt a 15. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

17
2014. december 17., szerda

Duna Múzeum Látványtár ünnepélyes megnyitó

Latvanytar

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum  látványraktárának ünnepélyes átadása

Korábbi események